01 iunie, 2020

Nicolae Vermont,

 un mare pictor, de origine evreiască, convertit la religia creștin-ortodoxă mai târziu.

    10 octombrie 1866,Bacău, România –14 iunie 1932, București, România


Lectia de seara
Cusatoreasa

S-a nascut la 10 octombrie 1866, la Bacau.A fost fiul lui Iosif Grunberg, un negustor de materiale de construcţii ,profesor de limbi străine, de origine evreiasca.A avut un frate jurnalist- Bernard Varvara Vermont si o sora actrita -Lea Fanșeta Vermont.La varsta de numai 8 ani a luat lectii de pictura de la maestrul Nicolae Grigorescu.
A studiat la Școala de Arte Frumoase din București, fiind elevul lui Theodor Aman, apoi la Academia Regală de Belle-Arte din München, în atelierele lui Franz Defregger şi Friz Uhde- reprezentanţi ai unei picturi narative realiste şi religioase(acest lucru l-a influentat in alegerea crestinismului ca religie ,el nascandu-se evreu),  și la Paris.
Maternitate
Dor

Încă din timpul perioadei de pregătire de la München aderă la ideile Tinerimii Artistice într-o mișcare declarat opozabilă Academismului alături de Ștefan Luchian, Arthur Verona, Kimon Loghi, Ipolit Strâmbu, Marius Bunescu, Alexandru Satmari, Oskar Späthe, Jean Alexandru Steriadi.
Ca mulți dintre cei ce s-au alaturat acestei mișcări, a fost influențat în perioada sa de început de pictorul Nicolae Grigorescu.
Colaborează, în 1884, ca desenator, la ziarul ”Universul”.S-a numarat printre membrii fondatori ai societăților ”Ileana” și ”Tinerimea artistică”, în cadrul cărora a expus cu regularitate.
Nicolae Vermont a pictat biserica din Cernavodă, pe cea din Mănești (Prahova), plafonul Palatului Kalinderu și plafonul Palatului Cantacuzino din București.
S-a inspirat din viata oamenilor simplii,pe care a redat-o transmitand emotie.A pictat cu deosebita placere portrete de doamne,domnisoare,dar si peisaje in a caror viziune s-a inrudit vizibil cu Nicolae Grigorescu.
Mai multe lucrari aici:


A murit la 14 iunie 1932

Sursa articol:Wikipedia,Google ,Raftul cu carti-8




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu