(4 februarie 1872, Botoşani – 3 aprilie 1944, Bucureşti)
Peticarul |
Case la tara |
Dupa ce a venit pe lume Octav ,parintii s-au mutat la Botosani si si-au deschis o pravalie.
Aceasta afacere nu a mers deloc bine,iar tatal sau a fost nevoit sa isi ipotecheze casa.La scurt timp tatal a decedat si toate grijile familiei au ramas in grija mamei.
Avand doar patru ani,cand a ramas orfan,Octav a crescut în casa surorii lui mai mari, Sofia, căsătorită cu Ion Nădejde (redactor al revistei “Contemporanu”) cel care ii va descoperi mai tarziu talentul la pictura.Acesta a vazut mai tarziu un desen facut de Octav cand se juca in papusoi,reprezenta un chip de om foarte expresiva-i cărui ochi erau marcați cu cărbune negru și părul, mustățile și barba erau făcute din mătasea porumbului.
In capitala Moldovei a copilarit alaturi de cei sase copii ai surorii sale.Profira Bancila,s-a mutat si ea la Iasi, în mahalaua Țicăului,aproape de casa Sofiei de pe Sărăriei, unde Ioan Nădejde a fondat revista Contemporanul, în vecinătatea bojdeucii lui Ion Creangă.„Într-un rând, îmi amintesc bine și cu drag (Ion Creangă, fiind la noi, m-a luat la el, în vestita bojdeucă, pe care mai târziu am pictat-o. Sfătos și prietenos cum era cu copiii, căci avea un dar dumnezeesc de a cuceri sufletele lor - Creangă, cogeamitea cum era, m-a apucat pe mine după cap, încolăcindu-și mâna înapoia gâtului, și așa am parcurs strada Sărăriei până la bordeiul său. Am intrat în casă. Creangă fiind întâmpinat de motanii săi favoriți. Apoi, am ieșit amândoi în cerdac, de unde am admirat fermecătoarea panoramă a Ciricului și a Șorogarilor, la ale căror poale se văd pitoresc iezăturile, grădinile și bojdeucile din valea Țicăului”Ziarul Adevărul, 19 septembrie 1933, interviu dat de Octav Băncilă lui C. Săteanu
Taranci la stransul fanului |
Octav Bancila a mers la cursurile gimnaziale de la școala primară din Iași și două clase la gimnaziul Ștefan cel Mare. În școală, profesorii l-au considerat greu de cap și de multe ori îndărătnic, sfios, scump la vorbă dar neastâmpărat.
A fost inscris de Ioan Nadejdela Belle Arte din Iasi,convins fiind de talentul sau artistic.Toate caietele sale din anii gimnaziului erau pline cu desene si schite,care reprezentau oameni.
La Scoala de Arte i-a avut ca profesori pe pictorii Panaiteanu Bardasare şi C. Stahi (1887-1893).
In 1893 Octav Bancila a absolvit Scoala de Arte ,iar apoi a urmat cursurile de istoria artelor, anatomie și estetică, precum și de sculptură.
A castigat premiul concursului din 1893 care ii oferea o bursa de studii.Din cauza fondurilor nealocate in acel an,a reusit sa plece in 1894 si s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din München,unde a urmat cursurile pana in anul 1898.În toți acești ani, Octav Băncilă a lucrat intens la München de unde a trimis în țară o serie de tablouri care au fost expuse în expozițiile care se făceau în București și Iași.
La München i-a avut profesori pe maestrii Nikolaos Gyzis și Raub și a lucrat în atelierul lui Haschbé.
Spalatoreasa |
A pictat deasemeni tablouri cu evrei ,aratand o realitate cu care se confrunta lumea ,aceea a nedreptatii sociale,aceea ca nu toti oamenii sunt bogati sau bancheri ci unii dintre ei erau nevoiți să presteze meserii lăturalnice, nerentabile, și un comerț mărunt, periferic,unii inconjurati de saracie ,lipsiti de drepturi cetatenesti.
Crizanteme albe |
—Revista Răsăritul, Iași, din anul 1900 -- trei foiletoane semnate M. Kișineff
In anul 1899 ,s-a mutat in comuna Bucium la fratele sau Ion care era directorul scolii de meserii din localitate.A lucrat o serie de tablouri inspirandu-se din viata oropsita a taranilor.A pictat tablouri cu teme muncitoreşti şi revoluţionare (“Înainte de 1907” şi ciclul de picturi “1907”), peisaje (“Gura Holdiţei” – 1912), dar şi un mare număr de portrete (“Ţiganca” – 1914).
Din 1901 a fost profesor la Scoala normala Vasile Lupu.
"...După atâta timp de călătorie, mă întorc în țară, hotărât să mă apuc serios de lucru. În țară, însă, atrebuit să alerg mulți ani fără mijloace, fără putința de a lucra, până ce într-o zi un guvern, îngrijindu-se de mine, mi-a dat... o catedră de desen și caligrafie și în această funcție sunt până astăzi. Ocupat toată ziua cu lecțiuni, abia mai găsesc timp din când în când să mai lucrez și cea mai mare parte din ce vezi a fost lucrat în vacanță..."Revista Rampa 1914
„... într-o bună zi a apărut un om. Frumos, cu plete negre și cu ochi mari, luminoși, subjugători! Așa l-am cunoscut pe Octav Băncilă... Din ziua când profesorul de desen a intrat în clasă, de atunci sunt pictor”.-Traian Cornescu
Valea Agapiei |
Incepand cu 1910si pana in 1913 dorindu-si foarte mult sa deschida o expozitie,a lucrat extraordinar de mult.
Asteptata expozitie a putut fi deschisa in 1 noiembrie 1915, la Bucuresti.Majoritatea lucrarilor au fost inspirate din viata rurala.Au fost peste 100 de lucrari.Dintre acestea amintim:Dimineața la sapă, April, Spălătoreasa, Semănătorul, Doina, La arat, La semănat, La ghilit, La prășit, Popas în pădure, La sfârșitul unei zile de muncă.
Aceasta expozitie a fost cel mai mare succes al sau si a vandut toate tablourile chiar cu o saptamana inainte de inchidera expozitiei.
Incepand cu anul 1916,cand Roamania a intrat in razboi,acesta a fost mobilizat impreuna cu alti artisti si scriitori.
Dupa terminarea razboiului s-a intors la meseria de profesor in cadrul Scolii de Belle Arte din Iasi.In timpul vacantelor mergea in satele de prin imprejurimi,care ii ofereau inspiratia necesara pentru realizarea lucrarilor sale.A expus de nenumarate ori la Iasi si la Bucuresti.In 1923 impreuna cu Otto Briese și Paul Verona,a participat la o expozitie in Bucuresti si a luat parte la Expozitia gruparii Arta Romana in 1924.In decursul anilor care au urmat si-a imbogatit cu variante noi ,lucrarile pe care le executase intrecut.A abordat tematica evreiasca,portretele,natura,natura statica.
Gutui |
La 65 de ani Octav Bancila si-a incheiat activitatea de profesor,iar dintre elevii care au trecut prin mana sa au fost:Aurel Băeșu, Corneliu Baba, Adam Bălțatu, Nicolae Popa, Mihai Cămăruț, Petre Hârtopeanu și Costache Agafiței.
In 1940 s-a mutat cu familia la Bucuresti,intr-o casa veche ,care avea curte si copaci.
A plecat dintre noi in 1944 -3 aprilie in urma unui edem pulmonar si din pacate a fost incinerat la Crematoriul Bucuresti.
Sursa articol:internet,Wikipedia,
Raftul cu carti
Nicolae Vermont
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu