27 iunie, 2020

Mari doamne in pictura romaneasca(III).Nina Arbore


Tamara Nina Arbore 
(n. 8 octombrie 1889, Tecuci – d. 7 martie 1942, București)


„...Nina Arbore a avut de la începuturile existenței ei pictoricești îndemn spre suprafețele largi de culoare și liniile simbolice. I s-a dat, în fine, posibilitatea să-și arate întreaga măsură a talentului ei de decoratoare, încredințându-i-se zugrăvirea bisericii Sf. Constantin și Elena din Constanța. ...Căci păstrând canoanele stilului bizantin, Nina Arbore a făcut operă de înnoitor, operă personală.”
-numărul din 31 octombrie 1937 al revistei Adevărul literar și artistic-

Portret de femeie
S-a nascut la Tecuci la 8 ianuarie 1889,intr-o familie de intelectuali din Basarabia,fiind fiica cea mica a lui Zamfir-Ralli Arbore, om de litere și sora Ecaterinei Arbore.Faceau parte dintr-o veche familie basarabeana a carei vechime era atestata in sec XV(aparea in arborele genealogic Cristea Arbore parcalab de Neamt.Din neamul Arbore a fost si Luca Arbore, sfetnicul de încredere al lui Ştefan cel Mare.












Poetul

„Neamul Arbore a dat Moldovei boieri de frunte, printre care figura lui Luca Arbore, sfetnicul de încredere al lui Ştefan cel Mare, […] tatăl ei, basarabeanul Zamfir Arbore, scriitorul şi gazetarul. Nina Arbore este ultima urmaşă a acestor boieri neaoşi şi cu adevărat moldoveni”, scria jurnalistul cultural Petre Comărnescu. A avut parte de o educatie aleasa.A facut liceul in Bucuresti si a luat separat lectii de pictura cu Nicolae Vermont. In 1906 s-a inscris la cursurile Academiei de Pictură din Munchen. Acolo a studiat cu expresioniștii germani Friedrich Fehr, Angelo Jank și Karl Schmidt-Rottluff. Dupa terminarea cursurilor din Munchen si-a continuat studiile la Paris, la clasa pictorului francez Henri Matisse.
Adăugați o legendă
A fost interesată și de gravură, a studiat diferite tehnici de pictură, printre care fresca, și a învățat grafică, în special ilustrația. In 1914 s-a intors la Bucuresti și se integrează grupurilor și asociațiunilor avangardiste reprezentate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Aurel Jiquidi, Nicolae Tonitza, Milița Petrașcu și Dida Solomon-Callimachi. Lucrarile ei erau foarte apreciate la vremea respectiva.A participat la numeroase expozitii.de grup in Bucuresti dar si in alte orase ale Europei. Este autoarea picturii din biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Constanța si pictura din biserica sfântul Ilie Tesviteanul, din Sinaia.


Nina Arbore împreună cu pictorii I. Filatief şi Victor Ivanov pe şantierul Bis. Sf. Împăraţi Constantin şi Elena,
 Constanţa. 1936. Fotografi e din colecţia Tudor Stavilă

A fost profesor în învățământul artistic, Academia Artelor Decorative, intre anii 1926-1927. Abordarea sa artistisica nu prea afost pe placul comunistilor si nevoita fiind a intrat intr-un con de umbra.Dupa foarte multi ani lucrarile ei au fost expuse si pot fi admirate de iubitori la Muzeul Național de Artă al României, la Muzeul Colecțiilor de Artă din București și la Muzeul Municipiului București. „O operă de înnoitor, o operă personală […] spontană şi lucidă până în detalii […] Aş putea spune că blânda fiică a lui Zamfir Arbore, aşa de modestă totdeauna, aşteptând o zi a ei, a ajuns la cea mai mare izbândă: s’a găsit pe ea însăşi”.-pictorul Tache Soroceanu în Adevărul literar și artistic, în 1937-
S-a stins din viata la Bucuresti in 7martie 1942

sursa:Google,Wikipedia si Raftul cu carti

 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu