Tamara Nina Arbore
(n. 8 octombrie 1889, Tecuci – d. 7 martie 1942, București)
„...Nina Arbore a avut de la începuturile existenței ei pictoricești îndemn spre suprafețele largi de culoare și liniile simbolice. I s-a dat, în fine, posibilitatea să-și arate întreaga măsură a talentului ei de decoratoare, încredințându-i-se zugrăvirea bisericii Sf. Constantin și Elena din Constanța. ...Căci păstrând canoanele stilului bizantin, Nina Arbore a făcut operă de înnoitor, operă personală.”
-numărul din 31 octombrie 1937 al revistei Adevărul literar și artistic-
Portret de femeie |
S-a nascut la Tecuci la 8 ianuarie 1889,intr-o familie de intelectuali din Basarabia,fiind fiica cea mica a lui Zamfir-Ralli Arbore, om de litere și sora Ecaterinei Arbore.Faceau parte dintr-o veche familie basarabeana a carei vechime era atestata in sec XV(aparea in arborele genealogic Cristea Arbore parcalab de Neamt.Din neamul Arbore a fost si Luca Arbore, sfetnicul de încredere al lui Ştefan cel Mare.
Poetul |
„Neamul Arbore a dat Moldovei boieri de frunte, printre care figura lui Luca Arbore, sfetnicul de încredere al lui Ştefan cel Mare, […] tatăl ei, basarabeanul Zamfir Arbore, scriitorul şi gazetarul. Nina Arbore este ultima urmaşă a acestor boieri neaoşi şi cu adevărat moldoveni”, scria jurnalistul cultural Petre Comărnescu. A avut parte de o educatie aleasa.A facut liceul in Bucuresti si a luat separat lectii de pictura cu Nicolae Vermont. In 1906 s-a inscris la cursurile Academiei de Pictură din Munchen. Acolo a studiat cu expresioniștii germani Friedrich Fehr, Angelo Jank și Karl Schmidt-Rottluff. Dupa terminarea cursurilor din Munchen si-a continuat studiile la Paris, la clasa pictorului francez Henri Matisse.
Adăugați o legendă |
Nina Arbore împreună cu pictorii I. Filatief şi Victor Ivanov pe şantierul Bis. Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Constanţa. 1936. Fotografi e din colecţia Tudor Stavilă |
S-a stins din viata la Bucuresti in 7martie 1942
sursa:Google,Wikipedia si Raftul cu carti
Galerie foto :Doamnele picturii romanesti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu