24 iunie, 2020

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

De Ziua Internațională a „cămașii cu altiță” ,frumoasa si unica noastra ie sa "ne plimbam" pe potecutele si prin gospodariile traditionale de la Muzeul Satului.

“…pentru a fi bine înţelese, obiectele trebuiesc să fie aşezate în Muzeu, aşa cum sunt ele în realitate, nu între pânze, ci într-o casă adevărată; nu în standuri, ci în bătătura din gospodăria omului. Ne trebuia cu orice chip un Muzeu în aer liber, în care standurile să fie case întregi ţărăneşti, ele înşile piese de muzeu, casele la rândul lor fiind aşezate astfel ca să închipuiască un sat adevărat.”
Dimitrie Gusti, 1936


Deschiderea oficială a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea, iar pentru public, cu o săptămâna mai târziu, 17 mai 1936.
Este unul dintre cele mai frumoase si fascinante obiective turistice de la noi.In inima capitalei,pe malul lacului Herastrau se afla o lume aparte, o lume desprinsa din viata satului romanesc de odinioara,cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX.Aceste constructii provenite din importante zone etnografie au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului .
Pe o suprafață de 14 ha având 380 de monumente,„gospodarii autentice şi complete din toate regiunile mai însemnate locuite de români”, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională.  
Muzeul Satului încearcă să reconstituie atmosfera interioara si exterioara pe care o avea  fiecare locuința ,tocmai de aceea au fost aduse în jurul fiecărei gospodării, hambarele, grajdurile și celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, porțile modeste sau impunătoare, interioarele cu mobilierul specific, uneltele de muncă, vasele, covoarele și alte țesături.
Gospodariile sunt asezate dupa principiul geografic al provinciilor istorice (Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova).
Din regiunea Dobrogei, atentia vizitatorului este atrasa de casa din Ostrov cu prispa susținută de stâlpi ornamentați, gospodăria lipovenească (1898) și cherhanaua, ambele din Jurilovca.
Din Muntenia ,una dintre cele mai mandre gospodării este cea  din Chiojdu, construită din bolovani și având un foișor cu stâlpi ciopliți, cu intrare în pivniță sub prispa din față, și balustrada din scândura traforată; precum și de o gospodărie similară din Tătărani-Prahova, ilustrată și pe bancnota românească de 10 lei.
Din Oltenia ,două locuințe arhaice (bordeiele din Drăghiceni și Castranova)te ademenesc cu unicitatea ,simplitatea si frumusetea lor.
Transilvania ,cu arhitectura ei aparte “te indeamna “ sa zabovesti un pic mai mult la: casa din Sălciua (Țara Moților) cu un acoperiș enorm din paie, modesta casă din nuiele lipite cu lut din Dumitra si  casa din Drăguș, cu un exterior bogat în ornamente.
Casele au arhitectura diferita in functie de regiunea din care provin :
cele de deal și  de munte sunt deosebite de cele din zona de câmpie prin fundația înaltă, cele de la șes fiind majoritatea cu fundații joase, iar cele provenite din zonele supuse invaziilor dese fiind jumătate îngropate în pământ.
Vizitarea muzeului este un bun prilej pentru a cun oaste cat mai bine viata taranilor si lumea fascinanta a satului.O zi petrecuta aici este magica.


Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"
Șos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, 011347
București
România
Website – http://www.muzeul-satului.ro
Facebook – Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”


sursa:Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu