30 iunie, 2020

Mari doamne in pictura romaneasca(IV).Rodica Maniu-Mützner


Rodica Maniu-Mützner
 (n. 11 martie 1890, Bucureşti – d. 14 mai 1958, Bucureşti)

Autoportret


„În contact direct cu lumea ei, fără preconcepţii, fără contrafaceri, mai mult sau mai puţin arhaizate, Rodica Maniu-Mützner a ştiut să o înfăţişeze direct, cu spontaneitate, bazată pe desăvârşire tehnică, fruct al unei îndelungate îndeletniciri de bună calitate picturală […]. Poezia degajată din poziţia ei de artistă dă în general picturii ei farmecul adevărat trăit şi transpus, care rămâne o mare lecţie de artă pentru noi, colegii ei, un mesaj pentru cei mai tineri” (M.H. Maxy).


Rodica Maniu Mutzner - Micuța balerină
Rodica Maniu Mutzner - Rochie de bal
S-a nascut la Bucuresti in 1890 intr-o familie de intelectuali.A fost fiica profesorului de drept Grigore Maniu şi a Mariei (născută Călinescu) si sora scriitorului Adrian Maniu (1891–1968).
A studiat pictura in particular cu cu Nicolae Vermont intre anii 1905-1908,la recomandarea pictorului Nicolae Grigorescu.
Tarancuta
Dupa ce a absolvit liceul a plecat la Paris in 1909 pentru a studia la Academia Julian si mai apoi la Académie de la Grande Chaumière, unde a studiat cu Lucien Simon, Charles Cottet et René Menard.
A lucrat atat in acuarela cat si in ulei.
In 1910 a avut prima expozitie la Paris in cadrul evenimentului Salon des Indépendants.
Începând din 1912 a participat la expozițiile „Tinerimii artistice“.
In 1923 s-a casatorit cu pictorul Samuel Mützner.O perioada au locuit la München și apoi au revenit la Paris.
Rodica Maniu Mutzner - Țărănci în livadă
A participat la expozitii internationale(Veneţia (1924) sau Expoziţia Internaţională de la Barcelona (1929) si a organizat expozitii personale unde lucrarile ei au fost remarcate de critici precum A. Thiébault-Sisson şi Arsène Alexandre.

Stânci la Caliacra
A abordat diverse teme :peisagistică (Havuz la Tivoli, Peisaj-Cenzano, Peisaj din Roma, Peisaj din Corsica, Stânci la Caliacra, Capul Caliacra), imagini ale locurilor pe care le-a vizitat (Prăvălii din Damasc, Stradă din Orient, Interior de bazar la Ierusalim, Arabi, Moscheea Omar), lumea satului (Culesul bumbacului, Fete la cules de mere, Cules de vie, La vie, Şezătoare la ţară) şi portretistică (Femeie în albastru, Balerina, Femeie cu mandolină, Cântăreaţa din lăută, Portret de copil, Portret de bătrână).
În București, pe Strada Plantelor 50, Sectorul 2, se găsește Casa Memorială Rodica Maniu.

surse:Wikipedia,Google
 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu