28 aprilie, 2020

Ştefan Dimitrescu

(n. 18 ianuarie 1886, Huși, Regatul României – d. 22 mai 1933, Iași, România)

Portretul Eugeniei Stoian
„...mă emoționează culoarea și sunt pasionat de formă; când o văd pe una mi se pare că-mi scapă cealaltă. Caut încontinuu să le prind și să le mărit.”

 Femei ţesând la război
Casa scriitorilor din Sambata de Sus
Bunelul

  Stefan Dimitrescu,prieten bun si coleg cu Nicolae Tonitza,alaturi de care a fondat „Grupul celor patru”(impreuna cu Francisc Sirato si Oscar Han)a fost un pictor si un desenator realist dar si un reputat violoncelist.
A studiat în paralel la Școala de Arte Frumoase din Iași (1903-1908) și la Conservatorul din Iași (1903-1907),apoi la Paris.In timp ce studia violoncelul la Conservator isi descopera adevarata pasiune pentru pictura si se inscrie la Scoala de Arte Frumoase.L-a avut profesor pe Gheorghe Popovici. Tot aici l-a intalnit pe Tonitza,prietenul sau bun de mai tarziu. Intre anii 1911-1913 a urmat cursurile Academiei de Grande Chaumiere,la Paris.In 1918 a fost unul din fondatorii asociației Arta română.In 1926 a intemeiat impreuna cu Nicolae Tonitza ,Francisc Șirato și Oscar Han,,Grupul celor patru".
 Femeie citind
Tatari
Femei tesand la razboi
Realitatea dura a vietii oamenilor de rand,razboiul si toate neajunsurile,i-au oferit subiecte  pentru lucrarile sale.Din dorinta de a face cunoscuta aceasta realitate s-au nascut opere ca:(„Morţii de la Caşin", 1917) „Ţărănci din Sălişte", „Ţigănci din Dobrogea"„Minerii" (1921).
Din anul 1927 Stefan Dimitrescu a fost profesor la Şcoala de Arte Frumoase din Iaşi, fiind numit directorul acesteia un an mai târziu, poziţie pe care a ocupat-o până în anul morţii - 1933.

„În scurta sa existență (1886-1933), Ștefan Dimitrescu a lăsat o operă extrem de bine articulată, realizînd, mai ales din lumea satului, adevărate capodopere de construcție și de echilibru. Considerat de toți contemporanii un excepțional desenator, în pictură, Ștefan Dimitrescu, are o cromatică stăpînită, cerebrală, puternic narativă.”-Iolanda Malamen


sursa articol si foto:
Wikipedia,site,Google
              


                                                                               














                                                                  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu