07 mai, 2020

Iosif Iser

n. 21 mai 1881, Bucureşti - d. 25 aprilie 1958, Bucureşti
pictor, grafician,de origine evreiasca, membru al Academiei Române

sursa:artindex.ro


A studiat la Academia de Artă din München şi ulterior la Paris.. Inițial, a fost inspirat de curentul expresionist, pictând cu linii groase și unghiuri ascuțite, cu un colorit în care predomină tonurile pământoase.
Prima sa expozitie personala a avut-o la Ploiesti in 1904,urmata fiind aproape anual de expozitii personale la Bucureşti, Iaşi, Paris, Anvers, Bruxelles, Viena şi New York.
Dupa terminarea studiilor a lucrat pentru presa socialista ,la Facla si Adevarul,unde a publicat nenumarate caricaturi.In desenele sale satirice aborda problema societatii romanesti ,prin prisma conflictului dintre clase.A lucrat şi în Franţa la Academia Rancon şi a colaborat cu publicaţii franceze cărora le furniza desene satirice.
Odalisca
In perioada sa de maturitate artistica Iser abordeaza scene din viata dobrogeana,localnici ,portrete de tatari.În urma unor călătorii în Spania şi în Orient, Iosif Iser adoptă o coloristică mai luminoasă, cu tentă exotică, compoziţiile capătă echilibru şi monumentalitate.
In 1921 participa la saloanele de toamna din Paris.
In 1936 infiinteaza gruparea „Arta” împreună cu Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Jean Alexandru Steriade şi alţi artişti plastici, urmând ca în anul 1937 să fie distins cu Marele Premiu la Expoziţia Internaţională de la Paris.
Dupa Al Doilea Război Mondial,s-a reorientat spre temele socialiste ,abordand portrete de muncitori.În 1955 a fost ales membru al Academiei Române.
A decedat la Bucuresti in 1958.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu