26 mai, 2020

Aurel Băeșu


    ( 26 mai 1896, Fălticeni —  24 august 1928, Piatra Neamț)

Printesa Ghica

   Aurel Băeşu s-a născut pe 26 mai 1896, la Fălticeni,intr-o familie modesta ,cu multe greutati materiale. Tatal sau Ion V. Băeşu era arhivar la prefectura.Pe mama sa a pierdut-o de timpuriu si este crescut mai intai de bunicaapoi tata se recasatoreste si Aurel se ataseaza de “a doua sa mama” Natalia Baesu.
Intre anii 1907-1912 merge la cursurile gimmaziului “Alexandru Donici” din Fălticeni.Aici a afost remarcat talentul sau la desen si dupa ce a absolvit gimnaziul s-a inscris la la Școala de Belle Arte din Iași(in 1912).
A studiat pictura timp de patru ani cu Constantin Artachino și Gheorghe Popovici.Alaturi de alti doi tineri colegi, Mihai Onofrei și Adam Bălțatu,iese in evidenta in timpul studiilor ,iar in anul 1915 este distins de către Academia Română,cu Premiul I “Lecomte de Nöuy” pentru desen.
Este mobilizat pe front in timpul primului razboi mondial,, în luptele de la Oituz şi Cireşoaia (1917).Din dorinta de a cerceta mai mult in domeniul cultural artistic ,pleaca in Italia unde ramane pentru doi ani intre 1920 și 1922,sa studieze pictura la cursul liber de pictură al Institutului de Belle Arte din Roma. În această perioadă se îmbolnăveşte de tuberculoză.Este internat la un sanatoriu din Varesse. Revine în ţară şi îşi cumpără o căsuţă la Piatra Neamţ,unde se stabileşte definitiv . In 1926 calatoreste in Franța, Slovenia și Ungaria. Destinul nu i-a oferit prea mult timp sa se bucure de talentul cu care era inzestrat si boala de care suferea,tuberculoza il rapune mult prea devreme la numai 32 de ani.Moare la 24 august 1928, la Piatra Neamţ.




Sursa articol:Wikipedia,Google 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu