Gheorghe Petrascu
( 20 noiembrie/2 decembrie 1872,Tecuci-1 mai 1949 Bucuresti)
Interior de atelier |
„... Parcă-l văd pe pictorul Petrașcu, lorgu, cum i se zice în intimitate — venit proaspăt de prin Germania — și jucând, la Hotel Bulevard, popice cu alți prieteni tecuceni. Cioc pictoricesc, pantaloni bufanți (ca ai lui Rodolfo din Boema), păr mare, lavalieră în vânt, vorbire fără stânjenire, glume zgomotoase și o totală nepăsare pentru toată lumea, inclusiv noi, « bobocii » care, stând pe lături, îl arătam cu degetul și ne șopteam unul altuia: Ăsta-i pictorul Petrașcu »”(Alexandru Lascarov–Moldovanu)
Autoportret |
Iorgu ,asa cum ii spuneau prietenii s-a nascut la 20 noiembrie/2 decembrie 1872 la Tecuci ,in Tara de Jos a Moldovei. Parintii sai,Costache Petrovici-Rusciucliu și soția acestuia Elena, născută Bițu-Dumitriu erau mici proprietari din ținutul Fălciu.
Erau”... oameni fără vreo învățătură, neștiind să vorbească decât românește, dar, în mijlocul lor, oameni de seamă, recunoscuți printr-o moralitate exemplară” (Nicolae Petrașcu: Biografia mea.)
Tatal era originar de la Focsani si se stabilise la Tecuci in urma casatoriei cu Elena . „... El era un un om brun, potrivit la statură, înțelept și cumpănit în toate faptele și vorbele lui, îngrijit la îmbrăcăminte, cu o dorință arzătoare de a-și învăța copiii cartea”(Vasile Florea).Mama sa era o femeie aparte „... simțitoare la muzică [însușire proprie și tatălui, n.a. Vasile Florea], cântând lancieul ori de câte ori trecea din camera noastră de prin sală, spre salon, și cu un fel de filosofie a ei, rostită în cuvinte scurte românești, a căror frumusețe te mira uneori.”(Nicolae Petrascu)
Iarna grea |
Fratele mai mare, Nicolae, a fost diplomat, scriitor, critic literar şi de artă, cel de-al doilea frate, Vasile, doctor, iar Gheorghe a devenit unul dintre cei mai mari si autentici pictori romani.
Casa boiereasca |
Interior |
Gheorghe Petrașcu nu și-a cunoscut tatăl deoarece acesta a murit la scurt timp dupa ce s-a nascut artistul.Mama sa a rămas văduvă de la vărsta de 36 de ani. Nicolae , Gheorghe și Vasile, rămânând fără tată au fost îngrijiți o vreme de vărul lor mai mare Constantin Petrașcu.Constantin a urmat o carieră de politician, el fiind ales deputat și a fost numit prefect. Din cauza convingerilor sale progresiste, a fost destituit de către partidul conservator .
Trandafiri |
Alege sa se dedice stiintei si merge la Liceul real din Brăila.Acolo,talentul sau nu trece neobservat.Avandu-i ca profesori pe pictorul Henryk Dembiński care era profesor de caligrafie, si profesorul de desen, un oarecare Gheorghe Thomaide,nu acestia sunt cei care il remarca si il sfatuiesc pe Gheorghe ci Theodor Nicolau, profesorul de de științe naturale care era uimit de desenele pe care le realiza Petrașcu pentru temele de zoologie și botanică.
Vacantele mergea la Tecuci si citea literaturastrăină, românească și diverse reviste pe care le moștenise de la tatăl său ca Trompeta Carpaților a lui Cezar Bolliac și Reforma lui Valintineanu.
Natura statica cu flori si carti |
Dupa ce a terminat liceul ,examenul de bacalaureat l-a dat la Bucuresti.Dupa absolvire,netinand cont de sfaturile si indrumarile privind talentul sau ,s-a inscris la facultatea de științe naturale.
Școala de Belle-Arte din București și pentru o vreme a frecventat cursurile ambelor instituții .
In cele din urma a renuntat la stiintele naturale si a hotarat sa se dedice artelor.L-a avut profesor pe G.D.Mirea despre care spunea ca era „... profesor admirabil, lăsând toată libertatea elevilor săi, dar vorbindu-le totdeauna de calitățile esențiale ale unei picturi bune”.Despre ceilalti profesori spunea :„... am ascultat fiindcă așa mi-a fost firea mea: să ascult pe toți și să fac cum simțeam eu.”
Natură statică cu ulcică, pensule și carte de artă |
Camil Ressu ,care intrase la scoala de arte in 1897 spunea despre Petrascu ca era considerat cel mai slab elev al lui Mirea.Spunea ca lucra cu ochelarii dubli si avea viziunea deteriorata de niste tulburari optice,aceasta fiind si cauza pentru care Petrascu folosea mult negru in creatiile sale.
El a urmat in timp ce mergea la Scoala de Belle Arte din Bucuresti,cursuri de pregatire cu Nicolae Grigorescu,prieten bun cu fratele sau Nicolae.
In perioada 1894/1895 il vizita des pe Grigorescu la locuinta sa din strada Polonă, colț cu Batiștei.
In 1898, Gheorghe Petrașcu a absolvit Școala de Belle-Arte din București.Cum rezultatele nu fusesera bune nu primise bursa de studii in strainatate.Grigorescu a vorbit cu Spiru Haret care era ministrul instrucțiunii publice,si astfel a primit o bursa de 1200 de lei si astfel putea merge la studii.
La plaja |
strada in Vitre |
Interior la Viforata |
Tot in 1900 are prima sa expozitie personala la Ateneul Roman. Acolo este remarcat de scriitorii i Barbu Delavrancea și Alexandru Vlahuță.Acestia ii cumpara cate o lucrare .
In 1913 Gheorghe Petrașcu s-a căsătorit cu Lucreția C. Marinescu si au avut doi copii pe Mariana ,care mai tarziu a devenit graficiana si pe Gheorghe (Pichi) Petrașcu, cel care a devenit arhitect.
sotia artistului |
"Câteva trepte en colimaÎon legau atelierul de etajul al doilea. Din stânga, printr-o fereastră mare, despărţită cu bare de fier, venea lumina, iar pe peretele opus scării, din reproducerile de artă îl urmăreau familiar fiinţe ca Venus de Tiţian, profilul Furiei Addormentata, Amorul Sacru şi Amorul Profan."
casa |
Pentru prima oara in 1920 el a vizitat Targovistea si un an mai tarziu s-a apucat si si-a construit o casa,cu doua camere la parter ,cea mai mare fiind atelierul si inca doua la etaj,une isi va petrece verile.La Targoviste a creat unele dintre cele mai frumoase tablouri.
In 1923 ,15 februarie/14 martie a deschis cea de a opta expoziție personal la Ateneul Român.
podul din Venetia |
calatoreasca si a pictat cu pasiune peisaje din calatoriile sale in Egipt, Spania, Italia, Franta. Asa s-au nascut opere ca:,,Poarta Soarelui”, ,,Podul San Martin din Toledo”, ,,Strada la Sorrento”, ,,Toledo – Podul Alcantara”.
Venetia l-a impresionat .A pictat ,,Peisaj din Venetia”, ,,Puntea cu trei arcuri”, ,,Venetia”, ,,Casa la Chioggia”, ,,Vedere in portul Chioggia”, ,,Canal la Venetia”, ,,Podul San Martin”, ,,Curte de manastire la Venetia”.
A fost pictorul care a iubit nespus de mult peisajul si natura statica.Regasim si alte teme precum nudul si portretul insa nu au fost des abordate( “Portretul lui Zambaccian”, ,,Autoportret”, ,,Autoportret cu boneta rosie”.)
case in Balcik |
A pictat mult in cursul vietii si cu o deosebita pasiune .In 1933 cand a deschis
la Sala Dalles o mare expoziție retrospectivă,a prezentat 300 de lucrări executate în tehnica uleiului și peste 100 de gravuri, desene și acuarele.
In 1936 a fost primit membru în Academia Română.
In 1938 a participat la Bienala de la Venetia cu 30 de lucrari.
"Lucrez în culori mai mult închise pentru că aşa au lucrat toţi pictorii mari. Eu nu fac teorii. Eu pictez după cum simt. Nu am o culoare preferată, toate îmi plac. Arta nu este de a utiliza sute de culori, ci de a lega cinci, şase culori în cea mai desăvârşită armonie", spune într-un interviu maestrul. Acesta folosea 12 culori: alb, ocre-jaune, jaune citron, terre de Sienne, crom, vermillon, rouge indien, bleu de cobalt, bleu de Prusse, bleu mineral, outremer şi noire d'ivoire.
"Lucrez în culori mai mult închise pentru că aşa au lucrat toţi pictorii mari. Eu nu fac teorii. Eu pictez după cum simt. Nu am o culoare preferată, toate îmi plac. Arta nu este de a utiliza sute de culori, ci de a lega cinci, şase culori în cea mai desăvârşită armonie", spune într-un interviu maestrul. Acesta folosea 12 culori: alb, ocre-jaune, jaune citron, terre de Sienne, crom, vermillon, rouge indien, bleu de cobalt, bleu de Prusse, bleu mineral, outremer şi noire d'ivoire.
In anul 1942 s-a inbolnavit si a incetat sa mai lucreze,insa in urmatorii doi ani chiar daca nu era prezent la evenimente trimitea lucrari realizate in trecut pentru a fi expuse.
Lectura |
Biography |
Nicolae Petrașcu: Biografia mea
Vasile Florea: Petrașcu
+ Raftul cu carti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu