23 martie, 2020

Theodor si Ana Aman-o poveste din Belle Epoque



Imagini pentru th aman la o serata
Serata-Bal mascat in atelier

   Povestea incepe in anul 1860,la balul organizat pentru sarbatorirea Micii Uniri de la 24 ianuarie.Aici Theodor Aman o intalneste pe Ana-Niculescu-Dorobantu,de care se indragosteste,femeie de o frumusete aparte,dar care din pacate era casatorita de la varsta de 16 ani cu un boier , Gheorghe Niculescu Dorobanţu si era mama a doi copii, o fata si un baiat.Ana ii permite sa ii scrie,corespondenta care se intinde pe parcursul urmatorilor cinci ani.



                                                                                             sursa foto:https://www.facebook.com/MuzeulTheodorAman
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

























„Prin 1860, aşa este legenda, nu avem date scrise, dar legenda este foarte frumoasă... legenda spune că la un bal ţinut de 24 ianuarie se întâlnesc Ana Niculescu Dorobanţu cu Theodor Aman, amândoi veniţi la bal cu mamele lor, şi probabil că şi-au atras atenţia unul altuia destul de puternic, impactul a fost puternic. Nu se punea problema unui divorţ în timpul respectiv, a unei despărţiri, asta presupunea scandal. Suntem în secolul XIX. În plus, în familiile de aromâni, şi tatăl doamnei Aman este aromân, dar şi părinţii lui Aman sunt aromâni, în familiile de aromâni nu se divorţează nici în secolul al XXI-lea... aşa încât trenează această relaţie patru ani şi ceva şi, totuşi, după patru ani şi ceva, doamna Aman hotărăşte să divorţeze. Este un moment revoluţionar, deci ne putem da seama ce femeie curajoasă este şi care încalcă principiile existente”, afirmă muzeografa Greta Şuteu.
 "Ana Aman era fiica unui negustor bogat, Politimos, iar mama ei provenea dintr-o familie foarte veche boierească românesacă, familia Butculescu, care au fost boiţerii pe timpul lui Mihai Viteazu. Zona de aici, întreaga zonă, erau terenurile Butculeştilor. La nuntă, doamna Aman primeşte ca dar de nuntă, ca zestre, terenul de aici pe care va construi Aman această casă remarcabilă”

„ Ana Aman este omniprezentă în această casă. Dincolo de faptul că în fiecare încăpere suntem primiţi măcar de un portret al acesteia, privindu-ne misterios sau ignorându-ne din cadrul strâmt al unei rame, care o ţine captivă în lumea nemuritoare în care a instalat-o soţul său, Ana Aman este, de fapt, arhetipul, modelul originar şi ideal pentru toate reprezentările feminine ale creatorului Theodor Aman. Indiferent de numele sub care ne sunt prezentate personajele, o privire atentă o descifrează pe Ana în spatele fiecăruia dintre ele.” Greta Șuteu, muzeograf, Muzeul Theodor Aman

Situata pe strada Clementei,actuală C.A. Rosetti la nr.8unde isi aveau resedintele si familiile de seama ale Bucurestilor ca:Cesianu, Barozzi, Costescu-Comăneanu, Butculescu, Bărcănescu, Păucescu, Argetoianu, Catargi sau Cantacuzino.
La vremea respectiva imobilul era situat la marginea orasului.Tot aici era o zona de gradini unde bogatii aveau terenuri.
Imagini pentru th aman la fereASTRA
Sotia pictorului-la fereastra

Casa a fost construita intre anii  1868-1869 ,in stil neoclasic,pe locul fostelor grajduri şi dependinţe ale casei de zestre a soţiei Ana.Proiectul a fost realizat de arhitectul Franz Scheller, după indicaţiile lui Aman, fiind structurată pe parter, etaj şi pod.Casa este decorata pe fatada dinspre strada cu basoreliefuri , nişe cu statui realizate de Karl Storck şi medalioane cu efigiile lui da Vinci şi Michelangelo. 
Bucuresti, Romania. Muzeul Theodor Aman (atelierul pictorului; detaliu 4) B-II-m-A-19621.JPGImagini pentru th aman la o serata

Holul de la intrare este decorat cu fresce istorice,reprezentand momente importante din istoria tarii.Incaperea cea mai mare este atelierul lui Aman,locul unde intotdeauna isi primea si vizitatorii si unde aveau loc petreceri fastuoase.Mobilierul din casa este din lemn de stejar sculptat.
Bucuresti, Romania. Muzeul Theodor Aman (o alta camera) B-II-m-A-19621.JPGBucuresti, Romania. Muzeul Theodor Aman (atelierul pictorului; coltul cu sevalet, detaliu 3) B-II-m-A-19621.JPG
"Muzeul Theodor Aman este una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman. De asemenea, este una dintre puţinele reşedinţe care nu au suferit modificări în decursul timpului, fiind prima casă-atelier de artist din România.
De la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară – pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei – toate sunt reflectarea viziunii lui Theodor Aman.

Muzeul Theodor Aman a fost deschis în anul 1908 şi este unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din România. El păstrează atmosfera vieţii private din perioada Belle Epoque alături de cea mai mare parte a lucrărilor pictorului Theodor Aman." sursa:muzeulbucurestiului
Pentru cei care vor sa il cunoasca mai bine pe Theodor Aman le recomand sa mearga si sa viziteze aceasta casa-muzeu.Este un loc minunat ,aparte.

P.S Eu,pentru prima data am fost sa cunosc casa intr-o seara ,cu ani in urma ,la noaptea muzeelor.Bucuria ca aveam sa pasesc in curtea,in locul unde Aman,pictorul meu preferat,a trait,a facut ca totul sa mi se para magic.Inca de la intrare,o lume aparte ti se deschide in fata ochilor.Peste tot esti inconjurat de creativitate,de arta,de o atmosfera care iti ramane amprentata in suflet mult timp dupa aceea.

Casa-muzeu Theodor Aman



Adresa: Str. C.A. Rosetti nr. 8
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00
Casa de bilete se închide la 17:30.

sursa: Wikipedia, enciclopedia liberă
internet-you tube
https://www.facebook.com/MuzeulTheodorAman/
Jump to navigationJump to search



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu