15 martie, 2020

Iubirile pictorului Nicolae Grigorescu

Visare (Portretul Zettinei Urechia)

                                                                                          Visare (Portretul Zettinei Urechia)

                                                                                              -sora mai mare a Carlottei -

"...Criticii de artă, istoricii de artă sunt preocupați până în zilele noastre de identitatea frumoaselor femei imortalizate pe pânzele pictorului. Este învăluită în mister și figura tovarășei de viață, soția, mama fiului său Gheorghe, Maria Danciu, model al mai multor picturi târzii, cum afirmă unii dintre biografii săi, însă nu găsim aproape nicăieri date concrete despre ea. Deși contemporanii pictorului au putut vedea că alături de artist trăia o frumoasă tânără, care a fost modelul, iubita artistului, și care i-a dăruit și un fiu, despre ea, ca și despre băiat, au rămas puține date.”dr. Nagy Lajos, 4 octombrie 2014







Intreaga opera a artistului cuprinde o multime de lucrari ,de figuri feminine ,pline de noblete.

Soprana Carlotta Lerik  (1857 - 1924) , i-a fost muza pictorului pentru unele dintre cele mai frumoase lucrari.Carlotta era cumnata istoricului V.A.Urechia,cel care o adusese la Constanta in 1881.A cantat la cazinoul de pe faleza,acompaniata de un mare violonist vienez, Ludovic Wiest.




           



Dupa ce Grigorescu a murit Carlotta si-a cumparat o casa,pe plaja de la Vii,in Constanta,locul unde talentatul Grigorescu o pictase in tinerete pe malul marii.

Maria Dáncs (Dancu sau Danciu),s-a nascut in Covasna ,este femeia alaturi de care Nicolae Grigorescu si-a petrecut ultimii sai ani.S-au cunoscut in Bucuresti,intr-un moment in care sanatatea pictorului incepuse sa scartaie.Anii pe care ii petrecuse pe front ,isi pusesera amprenta asupra lui si boala de plamani de care suferea il macina incet,facandu-l sa nu se poata ingriji de toate singur.Maria Danciu la inceput ,timp de doi ani i-a fost menajera,iar apoi cand s-a hotarat sa se mute a luat-o cu el si a prezentat-o ca fiind sotia lui.Documente care sa ateste aceasta casatorie nu au fost gasite,doar din spuse se pare ca s-au "casatorit". Maria,l-a ingrjit cu devotament si i-a fost alaturi pana in ultima clipa.Au avut impreuna un fiu ,la fel de talentat ca si tatal sau.Ea aramas la Campina pana in anul 1918 cad ,datorita unui incendiu casa a fost distrusa. Dupa ce pleaca la Bucuresti impreuna cu fiul sau nu se mai stie nimic.




Nicolae Grigorescu - Maria Danciu (1).jpgNicolae Grigorescu - Maria Danciu (3).jpg                                                  Gheorghiță (fiul) - (1889)




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu