05 februarie, 2020

Prin cele mai frumoase librarii


     “A room without books is like a body without a soul.”-(Cicero)

            Intr-o lume in continua schimbare,mereu grabiti in viata de zi cu zi,uitam de micile placeri care ne fac fericiti. Pentru majoritatea oamenilor cititul este una dintre acestea.
Cartile sunt "cufere pline cu adevarate comori".Ele dau aripi imaginatiei noastre,ne inspira,ne motiveaza .
 Astazi ,datorita evolutiei tehnologiei,cartea clasica a fost inlocuita cu cea electronica,e-book,iar biblioteca de acasa cu device-uri pentru citirea cartilor electronice,unde se pot stoca cu mult mai multe carti decat ar putea incapea vreodata intr-o biblioteca normala.
Nu sunt impotriva acestor carti electronice si a modalitatii lor de stocare.
 Cui nu ii place atunci cand merge in vacanta sa citeasca o carte buna si sa se relaxeze? Acum poti lua cu tine intr-un e-book reader cate carti bune vrei si cel mai important lucru este spatiul mic pe care il ocupa in bagaj.
 Cu toate acestea,acasa,am clasica biblioteca cu carti pe care imi place sa le citesc dand fila cu fila.Nimic nu se compara cu o zi in care hoinaresc din librarie in librarie si niciodata nu ma satur sa caut printre rafturile cu carti. 
       Intr-o "calatorie " ,prin locuri cu trecut, cu povesti si personalitate,va invit sa mergem si sa cunoastem  cateva din cele mai frumoase librarii din lume :



  • Boekhandel Selexyz Dominicanen 

    Cladirea in care se afla aceasta librarie ,este  o fostă biserică dominicana construita cu peste 700 de ani in urma,mai exact in anul 1294 in orașul olandez Maastricht.
                           



      Ca biserica a functionat timp de cinci secole ,pana in anul 1794 cand Napoleon Bonaparte a invadat orasul Maastricht si a considerat splendida cladire,inalta ,cu arhitectura gotica,buna pentru depozitarea armamentului,echipamentelor si oamenilor sai.
Ulterior de-a lungul secoleleor cladirea a cunoscut diverse utilizări :de la depozit și arhivă până la cea mai mare magazie de biciclete din lume.
    Abia in anul 2006 o echipa de arhitecti,au avut curajul sa se implice  in renovarea sa,punand in interiorul bisericii o structura de otel cu doua etaje pe care sunt asezate cartile. Ca sa ajungi in partea cea mai inalta a librariei ,accesul se face atat cu liftul dar si pe scari.Locul unde cu secole in urma canta corul,astazi a fost transformat in cafenea.O masa mare in forma de cruce este strajuita de altele mai mici in jurul ei.
Arhitectii si proiectul lor indraznet ,au castigat in 2007 Premiul Lensvelt de Arhitectură de Interior.


  • Libraria Lello-(Livraria Lello e Irmão)

      



           Este una dintre cele mai vechi librarii din lume adesea clasata in topul celor mai frumoase.
A fost deschisa in 1906 de fratii Jose si Antonio Lello .Este o capodopera arhitecturala ,construita in stil neogotic ,are o fatada extraordinar de frumoasa unde sunt  figuri pictate de Jose Bielman,care reprezinta Stiinta si Arta.
Interiorul il are ca autor pe arhitectul Xavier Esteves. Piesa centrla a cladirii o constituie scara rosie cu balustradele din lemn sculptat,ce leaga cele doua etaje. totul este de o frumusete aparte
Lemnul este lucrat cu foarte mare maiestrie.Stalpii sunt decorati cu basoreliefuri din bronz reprezentand figuri din literatura portugheza,iar tavanul cu un vitraliu spectaculos.La etajul al doilea este o cafenea micuta .
In aceasta librarie intrarea nu este libera.Costa cinci euro iar daca cumperi ceva iti scad biletul din pret.

  • Shakespeare and Company

           Aceasta este poate una dintre cele  mai cunoscuta librarii din lume.
Este situata in inima Parisului,pe malurile Senei,vizavi de Notre-Dame.
Numele l-a luat de la o alta "librarie" care fusese deschisa in Paris la 19 noiembrie 1919 de o americanca Sylvia Beach.
     Acesta era locul unde se intalneau multi  scriitori și artiști ai generației pierdute , precum Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald , precum și Ezra Pound , Gertrude Stein , George Antheil ,Djuna Barnes , Mina Loy și Man Ray , printre altele, au petrecut mult timp acolo.S-a închis în 1941 în timpul ocupației germane la Paris și nu s-a redeschis niciodată. 
Libraria care functioneaza si astazi af ost deschisa in anul 1951 de americanul George Whitman si se numea initial Le Mistral.A fost 
redenumit „Shakespeare and Company” in onoarea Sylviei Beach ,a afacerii pe care o condusese si pentru implinirea a 400 de ani de la nasterea lui William Shakespeare.
Astazi libraria este condusa de fiica lui George ,Sylvia Whitman,care a preluat-o in anul 2011, cand a murit tatal sau. 
Un loc cu totul deosebit,cu un interior aparte si oameni care iubesc cu adevarat lumea cartilor.

  • El Ateneo Grand Splendid



     Este una dintre cele mai mari si spectaculoase librarii din Buenos Aires,fiind 

asezata in topul celor mai frumoase librarii din lume.
    Clădirea adăpostea inițial teatrul  Teatro Grand Splendid , proiectat de arhitecții Pero și Torres Armengol în 1919. După ani de spectacole populare, inclusiv spectacole ale celebrilor cântăreți de tango Carlos Gardel și Ignacio Corsini , Grand Splendid a fost transformat într-un cinematograf în la sfârșitul anilor '20, cu câteva dintre primele filme sonore prezentate în Argentina.
   La inceputul anilor'90starea cladirii era precara si amenintata chiar cu demolarea.A fost achizitionata de Grupo Ilhsa, proprietar al altor 40 de librării, Teatro Grand Splendid a fost transformata in librarie,pastrandu-si infatisarea dar inlocuindu-se locurile cu rafturi de carti.Cupola spectaculoasa a teatrului este pictata de Nazareno Orlandi.Scena este acum o cafenea.
Este vizitata anual de peste un milion de turisti.

  • Daunt Books -Londra
   Libraria Daunt Books,are mai multe filiale,dar cea din Marylebone,este situata intr-o veche cladire edwardiana,construita in 1910.Se spune ca ar fi fost prima librarie construita la comanda din lume. Este frumoasa,aproape complet construită din lemn de stejar.

  • Dom Knigi St.Petersburg

     Libraria se afla in aceasta superba cladire istorica ,Singer House,la primul etaj.Este construita in stil Art Nouveau .Cladirea fusese numita dupa celebra companie americana de masini de cusut care a proiectat cladirea in 1904.Singer House  este un reper in SanktPetersburg,deoarece este una dintre cele mai inalte cladiri.La etajul doi se afla cafeneaua Singer,unde puteti savura o cafea delicioasa in timp ce rasfoiti noile achizitii din librarie. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu