G.Călinecsu
Imi place sa citesc,sa"calatoresc"in lumea fantastica a imaginatiei pe care ne-o ofera lectura.
Am invatat sa citesc inainte de a merge la scoala si cartile de povesti pe care mama bucuroasa mi le daruia la vremea aceea ,au devenit curand prietenii mei buni.
Mi-au ramas lipite de suflet amintirea serilor din copilarie ,cand bunicul seara de seara era cel mai fidel ascultator al povestilor mele. Bunica adormea inainte sa termin povestea ,fiind istovita de munca de peste zi.Insa el oricat de obosit ar fi fost,statea neclintit pe marginea patului si ma sorbea din priviri,ascultand cu nesat fiecare cuvant ,uneori se amuza de explicatiile mele inventate de imaginatia mea bogata. Imi placea sa-i citesc si in acelasi timp sa ii explic fiecare ilustratie a cartii. Aud si astazi cu dor ecoul vorbelor de incurajare ,pline de iubire,pentru ghemotocul de om ce statea cu cartea stransa la piept in fata lui.
"Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii."-Andrei Pleșu
Una dintre bucuriile cotidiene,este atunci cand intamplator sau nu ajung intr-o librarie.Brusc timpul se opreste iar eu uit de zecile de minute petrecute acolo .
Imi plac locurile care au si o poveste.
Un astfel de loc este libraria
Carturesti Carusel,
aflata in topul celor mai frumoase librarii din lume.
Din exterior nu banuiesti universul magic ce urmeaza sa ti se afiseze in fata ochilor imediat ce se deschid usile si pasesti inauntru.
Caladirea isi incepe povestea in secolul XIX,mai exact in 1860, cand a fost construita .A intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903.Timp de aproximativ 30 de ani a servit drept sediu de banca,fiind inchisa in 1948. In imobil a functionat un magazin de articole vestimentare barbatesti si mai apoi in perioada comunista a fost magazinul Familia.Dupa caderea regimului comunist cladirea a fost abandonata si a inceput sa se degradeze.
După 1990, imobilul a fost recuperat și reabilitat de Jean Chrissoveloni, strănepotul primului proprietar, Nicolas Chrissoveloni si apoi inchiriat de librariile Carturesti.
Square One este firma de arhitectura care s-a ocupat de conceptul actual.
"Caruselul Luminii" asa cum este supranumit spatiul noii librarii,si-a deschis portile in 2015,pe strada Lipscani ,numarul 55,din Centrul Vechi al capitalei. Are 1000 de metri patrati si se desfasoara pe sase niveluri.Pe rafturile librariei sunt lucrari din toate domeniile si categoriile de varsta,peste 10000 de volume.Aici puteti gasi reviste,cd-uri,dvd-uri ,multe "maruntisuri"frumoase pentru cadouri dar si un intreg colt dedicat ceaiului,cafelei si altor delicatese.
Carturesti Carusel gazduieste diverse evenimente culturale,lecturi,expozitii,lansari de carte,etc.
" Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregătește să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiție comercială." (http://carturesticarusel.ro/)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu