14 ianuarie, 2020

Prin cafenelele lumii

     -Top cafenele europene-

     Locuri de neratat in calatoriile prin lume.
Una dintre cele mai mari atractii turistice sunt cafenelele,in special cele care apartin perioadei interbelice.Locuri vechi,cu un aer aparte,unde timpul pare ca s-a oprit din loc,te atrag ca un magnet.
 Dintre cele mai frumoase ,pastrand atmosfera de epoca,intalnim in Paris, Viena, Veneţia sau Budapesta,dar si in alte orase din Europa si America.
   In Europa sunt mai multe locatii care pastreaza farmecul vremurilor de odinioara ,insa am ales sa vorbim in continuare doar despre sapte dintre ele.
    
      1.New York Café, Budapesta

-aleasa cea mai frumoasa cafenea din lume.

S-a deschis in anul 1894,fiind proiectata de Alajos Hauszmann, Floris Korb şi Kalman Giergl.



Oaspetii de seama ai vremii au fost artişti, scriitori, poeţi sau jurnalişti ,un loc de intalnire ai intelectualilor.

Majoritatea poeților și scriitorilor maghiari nu aveau atat de multi bani ca sa isi permita să comande din meniu. De aceea, cafeneaua le-a creat o masă specială, mai ieftină,numită“small literary”.La aceasta masa meniul continea niște șuncă, salam și brânză, pentru care artiștii nici nu trebuiau să plătească de cele mai multe ori.


Icepand cu Primul razboi mondial,cafeneaua nu a mai fost niciodata aceeasi.A fost parţial distrusă de un bombardament in Doilea Război Mondial .In decursul anilor a fost pe rand depozit,loc de gazduire pentru birourile unei tipografii.
Café New York s-a redeschis în 2006, datorită unei investiții de 80 de milioane de euro de la Boscolo Hotels pentru renovarea clădirii, restauratorul fiind designerul Adam Tihany, care i-a redat stralucirea de altadata.

2.Caffè Florian, Venetia



Este considerata cea mai veche cafenea din Europa, simbol al orașului Veneția.A fost deschisa la 29 decembrie 1720 de Floriano Francesconi ca „ Alla Venezia Trionfante “ ,  ulterior clientii au rebotezat-o „Caffè Florian“ , în onoarea proprietarului său.Veneția a avut peste 200 de cafenele care au importat cafele din Orient.


Caffè Florian a avut o clientă strălucitoare, printre care dramaturgi si autori celebri a: Dickens, Goethe, Lord Byron, Casanova, Wagner ,Goldoni, Giuseppe Parini, Silvio Pellico și mulți alții. Era singura cafenea din Venetia care accepta si prezenta doamnelor.


Iniţial, Caffè Florian avea doar două încăperi,la mijlocul secolului al XVIII-lea, și-a extins spațiul la patru încăperi.

In secolul al XIX-lea  a fost restaurată de arhitectul Ludovico Cadorin și celor patru încăperi li s-a adăugat apoi alte săli mari, Sala degli Uomini Illustri, Sala delle Stagioni ,Sala del Senato, Sala Greca, Sala Cinese şi Sala Orientale, , după două secole de la inaugurare, Sala de la Libertà, bogat decorate .


3.Café Central, Viena 






Café Central a rămas cea mai elegantă și impresionantă cafenea din Viena.Cafeneaua a fost deschisă în 1876, iar la sfârșitul secolului 19 a devenit un loc cheie de întâlnire al intelectualilor vienezi.Printre clientii fideli care frecventau cafeneaua se numara:

 Josip Broz Tito, Sigmund Freud, Adolf Hitler, Vladimir Lenin,Leon Trotsky.
A fost inchisa la sfarsitul celui de-al Doilea Război Mondial .În 1975, Palatul Ferstel a fost renovat și Café Central a fost deschisa într-o altă parte a clădirii. În 1986, a fost complet renovata încă o dată.


4.Antico Caffè Greco, Roma

Aceasta cafenea este cea mai veche din Roma si a fost deschisa de un grec în 1760,pe pe Via dei Condotti. 






Stendhal, Goethe, lordul Byron, Franz Liszt, John Keats, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Felix Mendelssohn sau Wagner au trecut pragul cafenelei ,fiind clienti fideli.


Decorata cu picturi in ulei,oglinzi aurite si tapiterie cu catifea rosie a ramas un loc special si astazi unde isi dau intalnire intelectuali si politicieni.Este vizitata de foarte multa lume fiind situata pe Via Condotti unde sunt foarte multe magazine.
5.Café Imperial, Praga



S-a deschis in  1914 si este una dintre cele mai mari cafenele din Praga .Multi ani, hotelul și cafeneaua s-au bucurat de succes, frumusețe și faimă până la cel de-al Doilea Război Mondial, când soldații germani au acaparat-o si au declarat-o proprietatea
lor.Dupa terminarea razboiului si-a recapatat  faima de odinioara si a fost 
declarata patrimoniu.In anii 1980 hotelul si cafeneaua au inectat sa mai functioneze fiind readuse la frumusetea si farmecul lor printr-un amplu proces de renovare in anii 2005-2007,pastrand placile de ceramica,basoreliefurile,mozaicurile initiale.


 6.Café de la Paix, Paris





Cafeneaua a fost inaugurata in iunie 1862 si a avut drept scop 

servirea clientilor hotelului Grand-Hotel de la Paix si numita asa dupa strada de langa, Rue de la Paix.
Ca şi Le Grand Hotel,  cafeneaua a fost decorată de arhitectul Alfred Armand, iar interioarele ei rivalizează vizibil ca opulenţă si grandoare cu cele ale Operei Garnier.


 De la Jules Massenet, Émile Zola,la Guy de Maupassant sau pe Sergei Diaghilev, fondatorul baletului rus, sau pe Prinţul de Wales şi viitorul rege al Marii Britanii, Edward al VII-lea,cafeneaua continua sa primeasca si astazi oaspeti de seama.

7.Café Majestic, Porto

 se afla in topul celor mai frumoase 10 capitale din lume,acest lucru fiind luat in considerare dupa interioarele superbe ale cafenelei,realizate de arhitectul Joao Queiroz.

S-a deschis în 1921 cu numele Café Elite, care a funcționat ca un club privat.

 Fachada - Facade


In anii 1920 -1930 cele mai importante discutii politice si literare ale vremii au avut loc aici. In timpul celui de-al doilea război mondial,datorita taxelor si impozitului care se percepea ,mare parte din mobilierului său original, cum ar fi lămpile  masa de biliard, au fost vândute si cea mai mare parte a personalului său a fost concediat.

 Majestic Café


Cel care a fost dispus sa investeasca si sa renoveze Cafe Majestic a fost Agostinho Barrias, care avea o pasiune veche pentru cafenele istorice.

 Salão - Salon

A durat mai multi ani renovarea deoarece proprietarul a dorit sa fie rstaurat in stilul lui original(dupa o fotografie veche au fost create inclusiv replici ale lampilor de atunci.)


sursa fotohttps://www.cafemajestic.com

sursa :Encyclopedia Wikipedia,ste-uri cafenele,internet



Cafeaua-bautura iubita in intreaga lume





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu