(Parisian_Cafe_by_Repin)
Imi place nespus de mult cafeaua .Nu spun ca nu imi place ceaiul ,insa daca am de ales intotdeauna cafeaua este pe priml loc.
Este momentul meu de rasfat si una dintre amintirile mele preferate este legata de aceasta licoare:intanlirile bunicii,din partea tatei, cu prietenele ei cele mai bune(fiecare aducea prajituri care mai de care),unde eu eram binenteles nelipsita si nu ma saturam niciodata sa le privesc,sa le ascut si sa ma bucur de prezenta lor molipsitoare.
Considerata arta de unii oameni,iar de altii nu,cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din intreaga lume.
Pornind de la conceptul ca arta este expresia sau aplicarea abilității și imaginației creative umane, de obicei într-o formă vizuală, asa cum este pictura sau sculptura, lucrari apreciate în primul rând pentru frumusețea sau pentru puterea emotiei pe care o transmit, as putea spune ca,da,un barista poate fi considerat un artist,chiar daca este un artist al unei opere efemere.Aceasta este parerea mea personala.
Arta,pentru mine, este creativitate, inspirație, pricepere, imaginație și multa pasiune.
Trebuie sa aiba cunostinte depre toate tipurile de cafele, prajirea cafelei, utilizarea si intretinerea aparatelor de cafea, spumarea laptelui si multe altele. Aceste cunostinte sunt invatate la cursurile de barista.
„Arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe ceilalți să vadă.” - Edgar Degas
Sa revenim la subiectul nostru principal si anume:cafeaua.
Conform studiilor realizate pe piata,cei mai mari băutori de cafea din lume sunt suedezii (11 kilograme de cafea pe cap în fiecare an), urmați de norvegieni (9,10), danezi (8,75) și finlandezi (8,65). Americanii (4.02), în timp ce noi în Marea Britanie suntem pe locul (2.27).
Arbustul de cafea isi are originea in Etiopia,care se pare ca ar fi primul loc unde se relateaza folosirea boabelor de cafea.Drept marturie sta o poveste in care se spune ca:în secolul al IX-lea, un păstor etiopian Kaldi, observă cum caprele sale deveneau mai active și debordau de energie, după ce mâncau fructele roșii ale unui anume arbust. Kaldi gustă la rândul lui și este uimit de rezultat.Recomandă planta, în scop antreprenorial, călugărilor unei mănăstiri vecine. Aceștia, dau foc boabelor de cafea, mirosul emanat atrăgând atenția altor monahi. Boabele de cafea prăjite le macina și le fierb, rezultând prima cafea din istorie!
Prima interdictie din istorie asupra consumului de cafea apare in anul 1511 ,cand imamul curtii teologice din Mecca incrimineaza efectele energizante ale bauturii.
Suleiman I ridica prohibitia in anul 1524,permitand raspandirea cafelei spre restul Orientului Mijlociu si al Imperiului Otoman.
Cafeaua s-a răspândit cam în aceeași perioadă pe continentul european, fiecare tara insa și-a lăsat libertatea de a o adapta la propria cultură.
Din Orientul Mijlociu, cafeaua călătorește spre Italia de azi iar apoi, spre restul Europei. Se pare că primul loc unde a ajuns cafeaua a fost insula Malta,unde a fost adusa odată cu sclavii musulmani, care deja o cunoșteau si o consumau.
In Italia s-a nascut espresso,pe care italienii il beau in general fara zahar.
Cafeaua este băutura micului dejun, alături de un croissant, dar și pauza din activitățile zilnice. Francezii preferă cafeaua lungă tocmai pentru a avea timp de discuții și relaxare.
La Paris, prima cafenea este inițiativa lui Francesco Procopio dei Coltelli, un sicilian, care deschide Le Procope în 1686. Beneficiind de deschiderea Comediei Franceze chiar ”vis-a-vis”, localul devine locul preferat de întrunire al elitei intelectuale pariziene.
In Austria,la Viena cafeaua a ajuns adusa de turci,iar vienezii au transformat simpla cafea in arta,inventand nici mai mult nici mai putin de 50 de moduri de preparare:o prefera servita alaturi de prajitura si cu un ziar. ( Ludwig_Passini_Cafe_Greco)
Ofițerul polonez Franz Kolschitzky a deschis prima cafenea vieneză cu marfa capturată de la turci. În plus, adaugă în băutură zahăr și lapte, pentru a o adapta gusturilor austriece. Melange este și acum forma preferată de cafea in Austria.
Prima cafenea din Anglia se deschide în Corhill, Londra. Până în 1675, nu mai puțin de 3.000 de cafenele se deschid în întreaga Anglie. În 1654, se deschide Queen”s Lane Coffee House, în Oxford, cafenea care mai există și azi. Se pare că este cel mai vechi local de acest tip, care funcționează continuu de la deschidere.
Germania este tara care marcheaza inceputul erei moderne in prepararea cafelei,prin inventarea filtrului de cafea la inceputul secolului XX. Ei beau prima cafea dimineata alaturi de un mic dejun sanatos,iar in timpul zilei prefera sa o serveasca in picioare in cafenelele specifice tarii.
În Germania, primele cafenele apar în porturile de la Marea Nordului, Bremen și Hamburg, la mijlocul deceniului 8 al secolului al XVII-lea. Johann Sebastian Bach conduce, între 1723 și 1750, un ansamblu muzical la Café Zimmermann în Leipzig, timp în care compune celebra ”Coffee Cantata”.
Nordicii,tarile din Peninsula scandinava ,sunt mari amatori de cafea si au un consum record.Le place cafeaua preparata cu multa atentie.
Olandezii sunt cei care exportă planta de cafea. Intrarea cafelei în Lumea Nouă s-a făcut prin Martinica, de unde s-a răspândit rapid pe alte insule din Caraibe.
Din Caraibe, planta ajunge în Isle of Bourbon (azi Reunion) în Oceanul Indian. Varietatea omonimă stă la originea celebrelor cafele Santos - Brazilia și Oaxaca - Mexic, de azi.
În secolele XVIII și XIX producția de cafea pe continentul american ia avânt, bazată în principal pe munca populațiilor indiene.
Lumea Nouă se dovedește un loc propice pentru cultura aromatei băuturi, iar Brazilia devine, în 1852, cel mai mare producător și exportator de cafea, statut pe care l-a păstrat până azi.
India, Japonia și Coreea de Sud fac cunoștință cu cafeaua, prin secolul al XVII-lea. Apariția francizelor de tip Starbucks, în secolul 20, transformă aceste țări în consumatori de top.
Tipuri de cafea:
Arabica -reprezintă aproximativ 70% din piața mondială a cafelei. Este de calitate superioară ,aromata si fina.Este produsă în principal în Africa de Est ( Etiopia, Kenya), Brazilia (cel mai mare producător), Columbia și alte țări din America de Sud, America Centrală și Asia de Sud Est ( Indonezia, Papua Noua Guinee) .Cei mai mari importatori de cafea sunt Germania, Japonia, SUA și țările scandinave.
Robusta -reprezintă aproximativ 27% din piața mondială si are conținut ridicat de cofeină .
Este produsa în principal în Indonezia, Africa de Vest, Brazilia și Vietnam.
Liberica-constituie aproximativ 3% din piața mondială.Este cultivată în Malaezia, Liberia și Coasta de Fildeș.Are o aroma puternica ,seamana la gust cu robusta.
Citeste si:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu