13 februarie, 2020

Afternoon Tea

Invitatia la ceaiul de dupa-amiaza sau ...la cafea de ce nu?

         Intalnirea la ceaiul de dupa-amiaza este un obicei placut intre prieteni,mai ales pentru socializare.

         Acest obicei a aparut in Marea Britanie in timpul reginei Victoria (1837-1901),ca o consecinta a timpului foarte mare intre cele doar doua mese existente la vremea aceea ,mic-dejun si cina-ultima masa a zilei intre 19:00si 20:30.
      In 1840 doamna de onoare a reginei Victoria,Anna Maria Rusell,cea de-a saptea ducesa de Bedford,nu avea rabdare pana la cina si cerea cameristei sa fie servita in camera sa ,in decursul dupa-amiezii cu diferite gustari si o ceasca de ceai.
Plăcându-i foarte mult aceasta ideea ,Ana a început să-și invite prietenele la ceai în camera sa și treptat a devenit un obicei la moda,adoptat in intreaga tara. 
     Doamnele se strângeau după-amiezile ca să socializeze ,sa facă schimb de noutăți, să discute despre modă și scandaluri. Acest obicei minunat s-a extins si in alte state din Europa ,America sau Asia.
Ceaiul se lua fie la ora 16, fie la ora 17.30 -18, în locul cinei. Dacă ceaiul înlocuia cina, atunci acesta era servit la masa din sufragerie (masă înaltă) iar meniul cuprindea și plăcintă cu carne, pește afumat și prăjituri. De aici provine numele ,,hightea”, pentru că ceaiul era servit la o masă înaltă. Acest obicei a fost inițial preluat de către clasa de mijloc. Dacă ceaiul se servea la ora 16, atunci era luat în jurul unei mese de cafea și cuprindea doar sandvișuri și dulciuri. De aici provine denumirea de ,,lowtea ” sau ,,afternoon tea” folosită în special de aristocrație.
   In România ,sub influenta britanica a reginei Maria ,se organizau astfel de reuniuni la Palatul Cotroceni.  Uneori ceaiurile erau organizate pentru membrele asociațiilor sau organizațiilor patronate de Regină. 
Servirea ceaiului are si in ziua de astazi un caracter aristocratic ,insa datorita vremurilor moderne servirea lui are loc incepand cu orele 14.Se poate servi oricand intre 14:00 si 17:00.


Reguli :

In primul rand invitatiile
-se fac cu cel putin o saptamana inainte de eveniment,se tine cont in organizarea lui de programul oaspetilor si de ziua disponibila.De preferat ,invitatia,este sa fie inmanata personal,insa astazi se accepta si cele electronice sau in ultimul rand telefonice.
-oaspetele de onoare 
Nu este invitat intotdeauna un oaspete de onoare,insa aceste intalniri atat de frumoase se pot organiza in cinstea unei zile de nastere,sau onomastice,pentru felicitare cu ocazia unui eveniment cum ar fi absolvirea, logodna, aniversarea sau orice tip de eveniment de sărbătoare. 
Invitatiile oaspetilor se fac cu 10-15 minute mai devreme daca este posibil,decat ora la care soseste oaspetele de onoare,care ar trebui să ajungă ultima dată.
Ceaiul,intrunirea,nu începe niciodată până la sosirea oaspetelui de onoare. Și nimeni nu pleacă până când oaspeții de onoare nu pleaca.
Dacă nu aveți un oaspete de onoare, ceaiul nu începe până când toată lumea ajunge..
In societatea actuală, majoritatea caselor nu au un salon pentru a primi oaspetii si o camera separata unde se tine intalnirea.
Astăzi ambele sunt ținute în general în aceeași cameră. Din acest motiv atunci cand ajung este de preferat sa fie directionati la locul rezervat la masa pentru fiecare in parte.Recomandat este sa fie mici biletele cu numele in dreptul fiecarui loc.
Gazda se aseaza de preferat la dreapta oaspetelui de onoare.
Dacă mica perecere se tine in gradina, strângeți-vă în interior până când toți au sosit. Apoi ,cand toti invitatii au sosit mergeti in gradina.
Daca te aflii printre invitati si se intampla din diferite motive sa intarzii ,trebuie sa anunti gazda evenimentului.
-Tinuta,trebuie sa fie ingrijita ,relaxata,in nici un caz haine sportive , treninguri sau adidasi.
-Daca esti gazda întotdeauna servește-i pe oaspeți mai întâi, începând din stânga ta cu invitatul de onoare (dacă există unul) .
Ca gazdă, ești mereu ultimul/a.
-Șervețelul este întotdeauna ridicat și desfăcut în poală. Acesta este întotdeauna desfăcut sub masă .Dacă părăsiți încăperea temporar, lăsați-l pe scaun.
-Ceasca de ceai se umple trei sferturi pentru a ramane loc pentru celelalte ingredientesuplimentare (lapte, miere, zahăr, lămâie),.
Pe rand invitatii sunt intrebati daca prefera ceaiul tare sau slab pentru a sti cat sa se toarne in ceasca.
Pentru un ceai slab se toarna ceai jumatate de ceasca lasand loc pana la trei sferturi pentru apa fierbinte.
Pentru un ceai tare, pur și simplu umpleți până la trei sferturi .
Înainte de a servi ceașca pentru fiecare invitat in parte,întrebați-l :"Cu lapte, zahăr sau lămâie?” Adăugați ingredientele solicitate și așezați o lingurita pe
farfurie dacă nu există deja. 
-Lingurita se aseaza in spatele cestii si inmanata invitatului.
Lingurita nu ramane niciodata in ceasca.Se amesteca ingredientele adaugate in ceai de sus in jos ,nu in cercuri si apoi se scoate si se aseaza întotdeauna plasată în spatele cestii.
-Adăugarea zahărului și a lămâii :
se obișnuiește să se adauge zahărul și apoi o lămâie tăiată subțire sau lapte. Nu adăugați niciodată lapte și lămâie împreună
-Ținerea corectă a cestii:
folosiți ambele mâini pentru a ridica ceașca și farfurioara.
Ceasca se tine între degetul mare și degetul arătător. Nu lăsați degetul mic în aer.
Mânerul cupei de ceai rămâne la ora 3, cu excepția cazului în care ești stângaci și apoi îl întorci la ora 9.
Nu sorbiți din ceașcă chiar dacă ceaiul este fierbinte. Așteptați până se răcește.
Cand mancati ordinea corecta este :
sandwich-uri mai întâi,apoi mici gustari si apoi dulciuri.
Daca la masa sunt serviti biscuiți care au alături gem și Clotted cream,se rupe biscuitul în două bucăți, se adauga mai intai gemul si apoi crema.In acest fel se poate manca fiecare bucata dintr-o singura inghititura ,fara sa existe riscul sa va patati.

  Deși nu mai este o experiență rezervată claselor superioare,tea party are in continuare reguli ce                           painting by Henry Salem Hubbell (1870 – 1949)
trebuie respectate pentru a da dovada 
de educatie,maniere si buna crestere.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu