- Post-impresionism (1885–1910)
Postimpresionismul este o mișcare de artă care s-a dezvoltat în anii 1890. Se caracterizează printr-o abordare subiectivă a picturii, deoarece artiștii au optat pentru a evoca emoția și nu realismul în opera lor.
Principala caracteristică sunt contururile grele. Artiștii au continuat să descrie viața si sa în aer liber.
- Art Nouveau (1890–1910)
Termenul de Art Nouveau a apărut pentru prima dată în anii 1880, în publicaţia belgiană L’art Moderne, pentru a descrie lucrările a 20 de artişti, pictori şi sculptori, Les Vingt, care doreau să iniţieze o reformă în artă.Şi-a găsit inspiraţia în natură, în cel mai pur şi frumos stadiu al ei, reflectându-se în special în arhietctură, arta grafică şi ilustraţii.
Acest stil se caracterizează prin linii curbe, ondulate, care curg firesc asemenea unui linii muzicale. Aceste linii curbate, unduioase conferă dinamism fiecărei piese de mobilier. Mai mult, toate formele folosite în mod convenţional sunt reinterpretate şi redesenate în Art Nouveau fiind pline de viaţă, asemenea unor flori care sunt pe cale de a înflori.Cele mai puternice influenţe ale stilului sunt ale stilului neogotic, neoceltic, dar cu precădere al mişcării Arts and Crafts. În ceea ce privesc ornamentele, artiştii au preluat şi elemente din Rococo, dr în special orice care era inspirat din natură, din elemente vii.Artiști: Alfons Mucha, Gustav Klimt, Antoni Gaudí, Émile Gallé
- Fauvismul (1900–1935)
Numele les fauves („fiarele sălbatice”) a fost inventat de criticul Louis Vauxcelles când a văzut opera lui Henri Matisse și André Derain într-o expoziție, salonul d'automne din Paris, în 1905,unde expun tablouri care șochează prin violența exploziei de culori.
Ieșind în aer liber, părăsindu-și atelierul în căutarea autenticului în natură, impresioniștii au impus folosirea culorilor pure, neamalgamate. Fauviștii vor dezvolta această premisă, vor renunța însă repede la spațiul, lumina și naturalismul predecesorilor lor.
Caracteristici:
Culoarea.Nimic nu a avut prioritate față de culoare pentru Fauves. Culoarea brută, pură nu a fost secundară compoziției, ea a definit compoziția.
Forme simplificate
„Am stors pe pânzele mele culorile din tuburi și am folosit numai cinabru, verde și albastru de Prusia pentru a da glas la tot ce doream să spun.”
—Maurice de Vlaminck
Artiști: Henri Matisse, André Derain, Georges Braque
Expresionismul este o formă de artă care încearcă să scoată în evidență emoțiile brute ale artistului.
Expresionismul reprezinta una dintre cele mai interesante miscari culturale moderne ce s-a manifestat pentru intaia oara in poezie si in pictura, avandu-si originile in Germania inceputului de secol XX. Principalul scop al artei expresioniste era acela de a prezenta lumea independent de realitatea mondena, artistii expresionisti incercand sa prezinte natura inconjuratoare doar dintr-o perspectiva subiectiva, lumea fiind distorsionata radical de emotiile, sentimentele si trairile acestora. Pe scurt, scopul artistilor expresionisti a fost acela de a exprima stari, idei sau trairi sufletesti, realitatea fizica fiind exclusa pe deplin.
Artiști: Edvard Munch, Vasili Kandinski, Ernst Ludwig Kirchner...
Cubismul este o mișcare de artă care și-a făcut debutul în 1907
În 1907, Pablo Picasso i-a arătat lui Georges Braque ceea ce va deveni cunoscut drept prima lucrare de artă cubistă: Les Demoiselles d'Avignon (Tinerii doamnelor de la Avignon). Picasso și Braque, care au locuit la Paris, sunt fondatorii Cubismului.
Cubiștii au explorat forma deschisă, străpungând figuri și obiecte, lăsând spațiul să treacă prin ele, amestecând fundalul în prim-plan și arătând obiectele din diferite unghiuri. Unii istorici au susținut că aceste inovații reprezintă un răspuns la experiența în schimbare a spațiului, mișcării și timpului în lumea modernă
Artiști cubisti s-au revoltat împotriva reprezentării convenționale a formelor, transformându-le în forme geometrice fracturate.
Rezultatul final este o pictură împărțită în cuburi, pătrate, sfere și conuri. Au eliminat adâncimea și au făcut ca fragmentele de imagine să fie transparente și suprapuse. Apoi au rearanjat bucățile și piesele pentru a face picturile intenționat greu de interpretat.
Artiști: Pablo Picasso, Georges Braque, Salvador Dalí
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu