5.
- Dadaismul sau Dada (1916-1924)
Dadaismul a fost un curent cultural şi artistic nonconformist, îndreptat împotriva rutinei în viaţă, gândire şi artă. Bazele curentului au fost puse la Zürich, în ziua de 8 februarie 1916, de poetul de origine română Tristan Tzara. Acestuia i s-au alăturat, la început, scriitorii Hugo Ball şi Richard Hülsenbeck şi artistul plastic Hans Arp.
A fost o formă de anarhie artistică născută din dezgust pentru valorile sociale, politice și culturale ale vremii. A cuprins elemente de artă, muzică, poezie, teatru, dans și politică. Dada nu era atât un stil de artă precum cubismul sau faŭvismul; a fost mai mult o mișcare de protest.
Vrând să răspundă absurdului prin absurd, ei își manifestă revolta mai curând prin provocare, decât prin idei estetice.
Dada a influențat dezvoltarea suprarealismului, a picturii de acțiune, a artei pop.
Principalii artiști asociați cu Dada au fost Hugo Ball, Tristan Tzara, Marcel Janco, Richard Huelsenbeck, Jean (Hans) Arp, Raoul Hausmann, Hannah Höch, John Heartfield, Kurt Schwitters si altii.
- Suprarealism(1917-1966)
O mișcare literară, filosofică și artistică din secolul XX, care a explorat funcționarea minții, promovând iraționalul
Scopul suprarealismului era să elibereze gândirea, limbajul și experiența umană de granițele opresive ale raționalismului.Suprarealismul s-a dezvoltat în principal din Mișcarea Dada , care înainte de Primul Război Mondial a produs opere de artă care au sfidat în mod deliberat rațiunea.
Poetul francez, André Breton, este cunoscut sub numele de „Papa suprarealismului”. Breton a scris Manifestul suprarealist pentru a descrie cum dorea să combine conștientul și subconștientul într-o nouă „realitate absolută” .
Concentrându-se pe valorificarea proceselor de gândire involuntară și interpretarea viselor, opera de artă suprarealistă nu se limitează la un stil sau tehnică artistică specifică.
Sculpturile, pictura, litografia, gravura, filmul, fotografia și alte metode au făcut parte din arta suprarealistă din anii 1920 și continuă să influențeze artiștii moderni inspirați de suprarealism.
Artiști: Salvador Dalí, Pablo Picasso, René Magritte, Frida Kahlo
- Expresionismul abstract (anii 1940 - 1950)
Expresionismul abstract este o mișcare artistică care s-a dezvoltat la mijlocul secolului al XX-lea și care constă în reprezentarea gândurilor și sentimentelor în actul picturii într-o manieră spontană, folosind tratamentul expresiv al materiei, formele abstracte și culorile cele mai variate.
Expresionismul abstract a avut un impact mare atât pe scenele de artă americane, cât și pe cele europene din anii '50.
Artiști: Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning.
- Pop Art (anii 1950-1970)
Pop art este o mișcare de artă care a apărut în anii ’50 și a înflorit în anii ’60 în America și Marea Britanie, inspirându-se din surse din cultura populară și comercială.
Pop art-ul a fost atractiv vizual, deoarece utilizarea culorilor strălucitoare și îndrăznețe precum roșu, galben, albastru a fost proeminentă.
Pictura cu serigrafie, utilizarea culorilor acrilice, a devenit de asemenea foarte populară,artiștii au încorporat obiecte obișnuite - benzi desenate, conserve, ziare și multe altele - în opera lor.
Artiști: Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring
Arte Povera (anii '60)
(traducere din italiană: arta săracă) este o mișcare artistică aparută în Italia pe la jumătatea anilor 1960, la Roma și la Torino.
Artiștii au folosit sol, roci, hârtie, frânghie și alte elemente de pământ pentru a evoca un sentiment preindustrial. Drept urmare, multe dintre lucrările notabile din timpul acestei mișcări sunt sculpturale.
Artiști: Jannis Kounellis, Mario Merz, Alighiero Boetti
- Minimalism (anii ’60-’70)
se referă la acele mișcări sau stiluri în diverse forme de artă și design, în special arte vizuale și muzică, unde lucrarea de artă este redusă la părțile fundamentale.
- Artă contemporană (1970 – prezent)
Anii ’70 au marcat începutul artei contemporane, care se extinde până în zilele noastre.
Postmodernism : ca reacție împotriva modernismului, artiștii au creat lucrări care reflectau scepticism, ironie și critici filozofice.
Arta feministă : Această mișcare a apărut în încercarea de a transforma stereotipurile și de a rupe modelul unei istorii a artei dominate de bărbați.
Expresionismul neo : artiștii au căutat să reînvie aspectele originale ale expresionismului și să creeze lucrări mari texturale, expresive, mari.
Arta de stradă : artiști precum Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Barry McGee, Banksy și mai multe au creat artă graffiti pe suprafețe din locuri publice precum trotuare, clădiri și pasaje.
The Generation Pictures : artiștii Cindy Sherman, Louise Lawler, Gary Simmons și alții care au fost influențați de arta conceptuală și pop au experimentat cu imagini recunoscute pentru a explora imagini care au modelat percepțiile noastre despre lume.
Artă de însușire : Această mișcare s-a concentrat pe utilizarea imaginilor în artă cu puțină transformare din forma lor inițială.
Tinerii artiști britanici (YBA): Acest grup de artiști londonezi au fost notorii pentru disponibilitatea de a șoca publicul prin imaginile lor și de dorința de a impinge dincolo de limitele decenței. Sunt cunoscuți și pentru spiritul lor zvelt, antreprenorial.
Arta digitală : Apariția camerei a făcut cale către această practică artistică care le-a permis artiștilor să folosească infuzia de artă și tehnologie pentru a crea cu suporturi precum computere, software audio și vizual, sunet și pixeli.
Surse:Istoria artei,Arta universala, Enciclopedia Britannica | Istorie |WIKIPEDIA,etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu