07 iulie, 2020

Mari doamne in pictura romaneasca(VI).Elena Popea,Lili Pancu,Ecaterina Cristescu-Delighioz,Lucretia Mihail Silion

Elena Popea
(n. 15 aprilie 1879, Brașov - d. 19 iunie 1941, București)

Autoportret
S-a nascut la Brasov,tatal sau Ioan Popea fiind un cunoscut profesor si fratele episcopului Nicolae Popea (1826-1908).
Despre Elena Popea, Emil Isac spunea:
 „Elena Popea este un
produs al vremii moderne, o artistă care aparţine artei universale, pentru
că exprimă prin excelenţă senzualismul artistic al poporului nostru,
pasiunea fierbinte a românului.” 
Flori de cires
Bretone
Dupa ce a terminat studiile secundare in Brasov a studiat filologia la Leipzig și apoi pictura la Berlin, la Academia de artă feminină din München și în coloniile artistice de la Landsberg am Lech și Stornberg See, unde i-a avut profesori pe Angelo Jank⁠(de), Jordan Jakob și Caroline Kempter⁠.
Regina Maria
Interior castelul Bran
Studiile de arte plastice si le continua la Paris cu Lucien Simon și, după Primul Război Mondial, cu André Lhote la Academia particulară de pictură din Montparnasse.
A debutat ca artist in 1905 prin participarea la „Expoziția națională” organizată de Societatea ASTRA la Sibiu.Ulterior a expus atat in tara cat si in strainatate.

Lili Pancu(Constanța Virginia Pancu)
(n. 13 septembrie 1908, Măicănești, Vrancea, România– d. 29 aprilie 2006,București, România)


S-a nascut in localitatea Maicanesti.Tatal sau era jurist iar mama fiica bancherului George Niculescu din Târgoviște.
In 1918 a fost inscrisa la Institutul Catolic „Santa Maria” din București,unde studiaza timp de opt ani.Apoi a mers la Școala de Belle Arte din București avându-i profesori pe Cecilia Cuțescu-Storck, Ipolit Strâmbu și Jean Steriadi.

Interior

In 1936 s-a casatorit cu Marius Georgescu, inginer la Malaxa.Isi deschide primul sau atelier si tot atunci isi petrece vara in cercul boem al artistilor de la Balcic.In toamana a avut prima expozitie personală la sala Mozart de pe strada Sărindar.Calatoreste in strainatate intre 1937-1938,la Paris insa ca destinatie de creatie ramane fidela Balcicului.


În 1947, conducerea comunistă îi interzice participarea la expoziții oficiale.Este reprimita in circuitul artistic in 1955.In anii ce au urmat a expus si a calatorit.Ultima expozitie a avut-o in 1978.A desenat si a pictat pana la sfarsitul vietii,in 29 aprilie 2006 cand a plecat dintre noi.

Ecaterina Cristescu-Delighioz
(1901-1973)

Natura statica cu papusa
S-a nascut  la Tulcea si a urmat Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Expune din 1929, a participat la Colonia de la Baia Mare, la Saloanele Oficiale şi la expoziţii de stat.
A fost profesor la Liceul Spiru Haret

Lucretia Mihail Silion
1895-?

In gradina
Vas verde
O artista uitata de oameni si timp,despre care nu s-a scris nimic. 
+Sunt ferm convinsa ca la vremea respectiva s-a bucurat de toata admiratia si recunoasterea pe care o merita ,alaturi de femei frumoase si puternice care au avut ceva de spus in arta romaneasca.

sursa: Wikipedia ,Google
si Carti












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu