03 ianuarie, 2020

Arta. Scurta calatorie (I)

  
          "Arta: ţărm de vis şi vis neţărmurit..."


 M-am gandit pentru inceput sa facem o "scurta calatorie" prin arta. 
 Putina teorie nu strica nimanui!

Ce este arta? 

     "Arta e o expresie a libertăţii prin definiţie, căci ea nu acceptă limitele istoriei. "George Călinescu
Artă sf., pl. e (lat. ars, ártis) -este exprimarea emoțiunilor superioare pin cuvinte, sunete, culorĭ sau forma (ceia ce, împreună cu literele și științele, constituie una din cele mari diviziuni ale activității omenești): arta poeziei muzicii, picturii, sculpturii.(DEX)

Vechi conceptii despre arta:
       Termenul „artă” provine din latinescul ars, însemnând acelaşi lucru cu grecescul techne,dar nici unul dintre aceşti termeni nu are semnificaţia contemporană a noţiunii de artă. Acesti termeni desemnau mai degrabă pricepere, iscusinţa de a lucra un obiect oarecare, precum şi ştiinţa de a comanda o armată, de a măsura un câmp, de a convinge pe ascultători.Priceperea constă în cunoaşterea regulilor, deci nu există artă fără reguli, fără prescripţii.
Efectuarea unui obiect numai după inspiraţie sau fantezie, fără a respecta anumite reguli,era contrariul artei. Astfel, poezia, despre care grecii considerau că e inspirată de muze nu era considerată drept artă.
          Arta în Antichitate, dar şi în Evul Mediu, cuprindea nu numai artele frumoase, ci şi meseriile şi o parte dintre ştiinţe. Acele arte ce presupuneau un efort intelectual erau numite liberale, adică libere de orice efort fizic, iar cele ce presupuneau o muncă fizică erau denumite vulgare, adică obişnuite.
 În Evul Mediu, acestea din urmă se numeau mecanice. În ceea ce priveşte aprecierea acestor arte, cele liberale erau considerate superioare. Pictura şi sculptura presupuneau un efort fizic şi erau considerate arte vulgare.În Evul Mediu artele liberale cuprindeau gramatica, retorica, logica, aritmetica,geometria, astronomia şi muzica. Între artele mecanice se regăsesc arhitectura şi arta teatrului.
     Renaşterea a păstrat noţiunea clasică a artei, dar a procedat la separarea artelor frumoase de meserii şi de ştiinţe şi la ataşarea poeziei în sfera artelor.
     De la mijlocul secolului al XVIII-lea nu mai încăpea nici o îndoială că meseriile sunt meserii şi nu arte. Atunci semnificaţia termenului „artă” s-a schimbat, sfera lui s-a redus, ajungând să cuprindă numai artele frumoase. S-a păstrat doar numele de artă şi s-a3 născut o noţiune nouă. Denumirea de „arte frumoase” s-a referit doar la artele plastice, nuşi la muzică sau poezie.
     Ultimul cuvânt în problema artei, în secolul al XVIII-lea, l-a avut Kant.
El separa artele în :
-mecanice şi estetice şi apoi în plăcute şi frumoase.
La rândul lor, artele frumoase sunt separate în :
-arte ale adevărului şi arte ale aparenţei.
Printre primele intră arhitectura, iar printre celelalte pictura. Le mai împărţea şi în arte ce operează cu obiecte existente în natură şi altele operând cu obiecte create de artaînsăşi.

 Pornind de la ideea că există trei moduri de expresie şi de comunicare a gândirii şi a sentimentelor, şi anume, cuvintele, sunetele şi gesturile, Kant consideră că acestora le corespund trei genuri de arte frumoase. Astfel poezia şi elocvenţa se slujesc de cuvinte,muzica de sunete, iar pictura, sculptura şi arhitectura de gesturi.La generaţia ce a urmat după Kant s-au conturat mai multe clasificări aprioriceale artelor. Schelling clasifica artele după criteriul raportului lor faţă de infinit, iar Schopenhauer le raporta la voinţă.După opinia lui Hegel, artele se împărţeau în simbolice, clasice şi romantice. Elnu se călăuzea după speciile artelor, ci după stilurile ce se manifestă succesiv în cadruldiverselor specii.

În secolele al XIX-lea şi al XX-lea arta a fost mereu concepută în mod larg, aşa încât noţiunea nu include numai cele şapte arte ale lui Batteux, ci şi fotografia, filmul,diversele obiecte uzuale, artele mecanice, utilitare, aplicate.
Un lucru este sigur: fără artă, lumea noastră nu ar mai fi la fel.

Tipuri de artă:

1.Arte majore și arte minore
In Grecia Antică artele au fost diferențiate și clasificate ierarhic prin superioritatea morală
2.Arte liberale și arte mecanice
În Roma antică se face distincția între artele care necesită utilizarea de mâini și nu în corespondență, respectiv cu diviziunea medievală dintre artele mecanice așa-numitele și artele liberale.
3.Arte fine și arte aplicate
Artele plastice= este un termen inventat în secolul al XVIII-lea pentru a distinge expresia artelor al cărui scop este frumusețe, artă pentru artă, spre deosebire de meserii și meserii și alte arte aplicate numit, industriale sau decorative, care urmează să fie punerea funcția lor practică la estetică.

Clasificarea artelor astăzi:
Categoriile de mai jos nu au o definiție și limite stricte, nici majoritatea nu se exclud unul pe altul. Adică o activitate artistică poate aparține mai multor categorii în același timp prin atributul unor categorii diferite.

Arte fine
Expresia "arte frumoase" este încă valabilă astăzi, cu mai mult de un singur sens:
Cele 7 arte frumoase : arhitectura, sculptura, pictura, literatura, dans și teatru, muzica
Arte vizuale
=Artele vizuale sunt acele discipline artistice în care predomină conținutul vizual.
-pictură, fotografie, video, desen, gravură
Arte non-vizuale: muzică, literatură
Arte plastice
=Artele plastice sunt acele discipline în care artistul creează lucrarea prin utilizarea materială a materialului.
: sculptura, arhitectura, pictura, gravura, desen
non-plastice: video, muzică, literatură
La interferența dintre arte plastice și arte vizuale, au apărut mai nou designul și artele grafice. La acestea se adaugă noi forme de expresie artistică precum: moda și gastronomia și noi modalități de expresie ca: video, arta digitală, artele scenice

Arte aplicate
=funcționale, industriale sau decorative sunt sinonime. Toate acestea se referă la produse a căror estetică sau plastic este supusă funcției lor.
: arhitectură funcțională, fotografie jurnalistică, design, ilustrare
non-aplicate: arhitectura monumentala, fotografie artistica
Arta spectacolului
=sunt acele activități artistice practicate într-un spațiu pitoresc.
: spectacol, dans, teatru
non-performante: arhitectură, fotografie
Arte muzicale sau sonore
=care manipulează sunetele și tăcerile ca element principal și trebuie percepute prin ascultare.
Arte literare
Lucrările literare au ca element manipularea cuvântului scris care poate fi citit sau auzit.
Arte grafice
=se referă la tehnici de imprimare,si o varietate de activități artistice în sine, dar din moment ce nomenclatura este similar cu alte categorii au considerat că este mai bine să includă definiția și să evite posibilele confuzii.
ARTELE NOI ( fără clasificare ) includ : Body Art - arta picturii pe corp .
Autoart - arta picturii masini si Arta de instalare 3D-grafica Pin-up (Pinup) - din limba engleză : pin-up , lipit de perete. Pin-up, staruri de cinema, cântăreți pop, imagini decupate din reviste și lipite pe perete. Mail arta - crează cărți poștale manual.
Anime și Manga Manga - benzi desenate japoneze moderne și desene animate
Deci , există mai multe modalități de clasificare a artei. 
In Epoca medievală arte liberale și arte vulgare până la Epoca modernă in artele frumoase și artele aplicate. La acestea se pot adăuga diverse alte clasificări, care definesc arta ca o manifestare a creativității umane.






SURSE: Istoria Artei, Enciclopedia Britannica ;Istorie ;Wikipedia,Internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu